Tècnica de raspallat dental

Una bona higiene bucodental comença per un correcte raspallat, que convé realitzar just després de cada menjar, ingesta de begudes, especialment les ensucrades i carbonatades, de llaminadures o aperitius, o de qualsevol aliment.

El raspallat més important, i el que no ha de faltar, és el de després del sopar o de l’última ingesta abans de dormir.

Hi ha aliments durs com la pastanaga o poma crua que en ser mossegats arrosseguen la placa bacteriana.

No obstant això, un raspallat excessiu i inadequat pot incidir en un primerenc desgast de l’esmalt, especialment si s’han ingerit cítrics després dels menjars, per la qual cosa l’ideal està entre dos i tres raspallats diaris.

Es recomana raspallar-se les dents per un temps de tres a cinc minuts; és a dir, deu raspallades per cada dues dents.

De preferència ha de ser amb un raspall mitjà, de truges i mànec recte i amb un pasta dental que contingui triclosan.

És important recalcar que l’odontòleg és qui ha de valorar com ha de ser la higiene oral de cada pacient d’acord amb les seves necessitats.

L’ús de xiclets amb xilitol pot ser aconsellable.

L’acció de mastegar estimula la secreció de saliva, que evita que el ph de la boca es torni excessivament àcid.

El xilitol inhibeix el creixement del bacteri streptococcus mutans, que causa la càries. Aquests xiclets no substitueixen els avantatges del raspallat.

La higiene bucodental és igualment necessària si s’ha produït regurgitació o vòmit.

El raspallat ha de realitzar-se introduint els filaments del raspall a l’espai que es forma entre les peces dentals. S’ha de pasar el raspall per la cara interna de les galtes, la llengua, el paladar i les genives, si estan sans.

Hi han aftes que poden remeiar-se realitzant esbandides d’aigua amb sal. En cas d’observar alguna anomalia cal acudir a l’especialista.

Les genives sanes no sagnen amb el raspallat. Si s’observa un sagnat evident amb un raspallat normal, el probable és que s’estigui davant un cas de gingivitis.

La solució és senzilla: acudir a la nostra Unitat d’Odontologia perquè es realitzi una bona neteja de l’espai gingivodentari, amb ultrasons.

És recomanable que aquesta neteja professional s’efectuï almenys dues vegades a l’any. La higiene bucal ha estat essencial en l’ésser humà per a la salut i el benestar.