93 702 91 34 uoi@csapg.cat / Calle: Sant Josep, 21, Vilanova i la Geltrú, 08880 - Horario de lunes a viernes de 8:00 a 21:00

La importància del col·lutori bucal

FONT: www.saludymedicinas.com

“Ment sana en cos sa”, resa la dita, però tractant-se de salut bucal seria vàlid afirmar “cos sa en boca sana”, doncs a través d’ella penetren al nostre organisme no només aliments, també gèrmens que poden fer-nos mal. Per això, la higiene bucodental es fa imprescindible per mantenir-los allunyats.

Cal tenir en compte que a més de dents, la nostra boca està composta per genives, llengua i galtes. Per tant, el raspallat dental no pot aconseguir aquestes àrees íntegrament i, per a una neteja efectiva, el col·lutori bucal i altres mesures addicionals són grans aliats.

Higiene bucodental deficient = malalties
Pensa un moment en les coses que portes diàriament a la teva boca: aliments, begudes, dolços, ungles, plomes i petons… Cadascun és factor de contaminació que pot provocar malalties com a càries (destrucció del teixit dental per àcids), halitosis (mal alè) o gingivitis (inflamació i sagnat de genives).

D’acord amb l’Institut Mexicà del Segur Social (IMSS), 80% de la seva població drethavent presenta afeccions bucals, principalment càries, en diferents graus. No corregir aquests problemes pot causar pèrdua de peces dentals o sorgiment d’infeccions que es propaguen en el torrent sanguini.

El IMSS ha assenyalat també que tenir “mal sabor de boca” en despertar és resultat de mala higiene bucodental, lenta digestió o inflamació d’amígdales que formen cavitats on s’acumulen restes d’aliment. També ho poden provocar el mal alè les pròtesis mal ajustades i problemes digestius.
Col·lutori bucal, aliat d’una boca sana
Col·lutori bucal, pasta, raspall i fil dental formen l’equip perfecte per mantenir una adequada salut bucodental. Per optimitzar els seus resultats tingues en compte aquests tips:

  • No permetis que passin més de 15 minuts entre el terme del teu menjar i el raspallat dental.
  • Especial atenció mereix el raspallat abans de ficar-te al llit, doncs mentre dorms disminueix la producció de saliva i els moviments linguals, afavorint la formació de placa bacteriana si no s’ha realitzat una neteja.
  • Tria un raspall de cap petit i arrodonida, les truges del qual siguin suaus i de puntes arrodonides per evitar lesions en genives.
  • Canvia de raspall cada 2 mesos o quan notis que les truges estan desgastades.
  • Pastes amb fluor reforcen l’estructura de l’esmalt dental i redueixen la formació de càries.
  • 3 a 4 minuts és el temps ideal per a la higiene bucodental. Renta’t les dents amb calma i suaument per no fer-te mal, partint de la geniva per no arrossegar la brutícia cap a ella.
  • A la llengua s’acumula gran quantitat de bacteris, per la qual cosa la seva cura és necessària per mantenir la salut bucal. Neteja-la fregant delicadament amb el raspall o un netejador especial per a això.
  • Usar col·lutori bucal 2 vegades al dia ajuda a mantenir genives, llengua i galtes netes i sanes. Per a persones amb aparells d’ortodòncia és encara més recomanable, ja que en ser líquid penetra en zones que el raspall no aconsegueix, per petites que siguin.
  • A més de que el col·lutori bucal ajuda a tractar el mal alè, reduir la quantitat de bacteris de la boca i mantenir sabor agradable, algunes fórmules contenen ingredients actius que eviten malalties orals com a càries i gingivitis. Com fer servir el col·lutori bucal?
    Regularment, les recomanacions d’ús perquè el col·lutori bucal pugui eliminar la placa bacteriana són:
  • Esbandeix-te amb 20 ml del col·lutori bucal sense diluir (el que càpiga en la tapa de l’ampolla del producte) durant 30 segons, després d’haver-te raspallat.
  • No ingereixis begudes ni aliments, ni t’esbandeixis la boca amb aigua fins al cap de 15 minuts.     Recorda: la importància del col·lutori bucal és indiscutible, doncs es tracta d’un complement indispensable per a que el raspallat dental sigui efectiu i et permeti mantenir boca sana.

 

Fonts:

  • Instituto Mexicano del Seguro Social (2013). Promueve IMSS cultura de correcta higiene bucal entre derechohabientes. México. (Fecha de acceso: 05 de febrero de 2014). Disponible en: http://www.imss.gob.mx/sites/all/statics/i2f_news/021_PDF.pdf
  • S/A. Enjuagues bucales, la promesa del aliento perfecto. Revista del Consumidor. (revista electrónica). Febrero, 2009; 44-51p. (Fecha de acceso: 05 de febrero de 2014). Disponible en: http://www.consumidor.gob.mx/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/Enjuagues_bucales.pdf
  • S/A. Objetivo: una boca sana. Revista Consumer. (revista electrónica). (Fecha de acceso: 05 de febrero de 2014). Disponible en: http://revista.consumer.es/web/es/20030201/practico/consejo_del_mes/56899.php
  • S/A. Sugiere IMSS cómo evitar la caries. Pulso Diario de San Luis (periódico en línea). 9 febrero, 2013. (Fecha de acceso: 05 de febrero de 2014). Disponible en: http://pulsoslp.com.mx/2013/02/09/sugiere-imss-como-evitar-la-caries/
Author Info

lidia perez

No Comments

Post a Comment

 

Show Buttons
Hide Buttons