93 702 91 34 uoi@csapg.cat / Calle: Sant Josep, 21, Vilanova i la Geltrú, 08880 - Horario de lunes a viernes de 8:00 a 21:00

L’ortodòncia ajuda a col·locar cada dent al seu lloc

FONT: http://www.colgate.es

L’Associació Americana d’ortodoncistes afirma que 4,5 milions de nord-americans porten ortodòncies o altres aparells dentals que ajuden a alinear perfectament les dents i lluir un somriure sa i bonic.

Com ja sabem, els ortodoncistes són dentistes que tenen una formació clínica addicional per a poder tractar maloclusions (problemes de mossegada), que poden ser degut a irregularitats en les dents o a problemes a la mandíbula.

Per què es torcen les dents?
Terry Pracht, Odontòleg i antic president de l’Associació Americana d’ortodoncistes, comenta que les dents tortes i els problemes de mossegada poden vender tant a factors hereditaris com a factors mediambientals. Els factors hereditaris poden provocar el naixement de dents apinyades, aquells que neixen en llocs on no hi ha prou espai, i les maloclusions. A més, les dents tortes poden deure al costum de llepar el dit i treure cap a fora la llengua, així com a accidents que hagi pogut patir la mandíbula (1).

Quines opcions hi ha per redreçar les dents o arreglar les maloclusions?
Els tractaments ortodòntics es realitzen en tres fases. En la primera fase es fan servir aparells per fer més lloc a la boca. Per exemple, es pot utilitzar un expansor de paladar per augmentar l’ample del paladar, o barres linguals per augmentar l’ample de la mandíbula. En la fase de correcció activa es col·loca l’ortodòncia a les dents. Les dents s’ajusten i es col·loquen al seu lloc, i es corregeixen les maloclusions. El temps necessari per a aquesta fase dependrà de la gravetat de les irregularitats de les dents i dels problemes que tingui la mandíbula. La tercera fase és la de retenció. Una vegada que s’ha tret la ortodòncia, cal mantenir les dents amb un retenidor (removible o fix) i acudir cada sis mesos a l’ortodoncista per mantenir un somriure perfecte.

Tipos d’ortodòncies
Fa aproximadament 30 anys, els aparells d’ortodòncia consistien en unes enormes bandes metàl·liques tancades i fixades al voltant de les dents. Els aparells d’ortodòncia es poden fixar al costat de les dents, en la part que dóna a la galta o a la de la llengua, segons el que l’ortodoncista li recomani en cada cas. Existeixen els aparells d’ortodòncia, arcs i bandes divertits i de colors, de manera que els nens i adolescents tindran on triar.

Avui en dia, es col·loquen uns brackets petitons fets de metall o ceràmica en la superfície frontal de les dents. El brackets es fixa a la superfície de les dents anteriors amb un material similar a la cola i les bandes metàl·liques només s’usen en les dents posteriors. Els arcs metàl·lics es col·loquen dins el brackets i estan fets d’un material de níquel-titani que s’activa amb la calor. A l’escalfar-se amb la temperatura de la boca, aquest material s’aplica una pressió constant en les dents, a més de tancar-se quan l’ortodoncista ajusta els arcs metàl·lics en la seva consulta.

Una altra alternativa, més recent, a les ortodòncies, és el sistema Invisalign, que utilitza una sèrie de correctors transparents removibles que es duen dia i nit per ajudar a col·locar les dents al seu lloc. Aquests correctors es poden treure per menjar, raspallar-se les dents i usar el fil dental.

Còm tenir cura de la aparatologia d’ortodòncia
El seu ortodoncista, dentista o higienista dental li donarà instruccions per a netejar els aparells d’ortodòncia. Podeu utilitzar diversos tipus de raspalls dentals, tant manuals (dissenyats específicament per a pacients amb ortodòncies) com elèctrics o sònics. Consulti al seu professional de la salut dental quin és el més adequat per al seu cas. S’hauran de raspallar les dents almenys 2-3 vegades al dia, aplicant el raspall amb un angle de 45 graus i movent-lo cap endavant i cap enrere. No traieu la placa que es forma en la línia de les genives per evitar la gingivitis (inflamació de les genives). Col·loqui el raspall en angle sobre de la línia de les genives i tot seguit raspalli suaument al voltant de l’aparatologia d’ortodòncia per eliminar la placa i les restes de menjar.

És molt important netejar bé entre les dents amb fil dental. Si hi ha espai entre les dents es poden utilitzar raspalls de neteja interproximal. Potser és convenient utilitzar irrigadors orals per eliminar qualsevol resta de menjar i irrigar les genives per eliminar els bacteris que provoquen malalties i males olors i que podrien produir-se a la boca en cas de tenir gingivitis. També es poden fer servir pastes de dents i esbandides bucals antibacterians, ja sigui amb l’irrigador o no.

Com mantenir el somriure perfecta després de treure l’ortodòncia
Quan el seu ortodoncista decideixi que ja se li pot treure l’ortodòncia, és molt important que porti un retenidor (un aparell de plàstic) durant el dia o la nit, depenent del que li hagin recomanat. Després d’usar-lo, el retenidor s’ha de netejar amb aigua tèbia o amb pasta de dents i un raspall, i sempre que no s’utilitzi, haurà de guardar-lo en la seva funda de plàstic.

Vagi al seu professional de la salut dental dues vegades l’any perquè li faci una neteja professional i l’ortodoncista per les seves cites periòdiques de manteniment.

Profesor:
Dr Ignacio Corral Pazos de Provens
Doctor en medicina i cirurgia. especialista en
Estomatologia. Màster en Periodòncia i
Implantologia per la UCM

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

referències:
1. braços: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Informació obtinguda a http://www.enotalone.com/article/9045.html

Author Info

lidia perez

No Comments

Post a Comment

 

Show Buttons
Hide Buttons