Quin tipus de llaminadures són més perilloses per a les dents?

FONT: http://www.bebesymas.com

Tots ens hem vist alguna vegada intentant treure’ns les restes d’un caramel masticable d’entre les dents i és que aquests dolços són molt «persistents». El que passa és que aquesta incomoditat que ens produeix als adults pot ser que passi desapercebuda als nens i es portin amb si aquestes restes de llaminadures a la seva boca durant més temps, augmentant el risc de càries.

Encara que la càries té una influència genètica, s’ha demostrat que la destrucció dental s’associa a la ingesta de sucres i àcids continguts en begudes i aliments, al costat d’una mala higiene bucal. Però, quin tipus de llaminadures són les més susceptibles de crear càries?
En principi, tot allò que contingui sucre i que pugui provocar un pH àcid és potencialment perillós, però són més nocius per a les dents els caramels masticables i enganxosos, aquells les restes dels quals romanen més temps entre les dents, en les fissures, en els queixals… i són més difícils de desprendre, fins i tot amb el raspallat.

Això té lògica, perquè quan més temps es manté la resta de caramel a les dents, es perllonga l’exposició al sucre que alimenta als bacteris de la boca que ho converteixen en àcids. Aquest àcid és el que ataca l’esmalt de les dents i provoca la seva deterioració.

Caramels durs masticables i pegajosos van des dels tous tipus «Sugus» a les gominolas i al caramel dur de tota la vida, si ho mosseguen, com les piruletas, xucla-chups… Per això cal dir-los que solament ho xuclin, no li quedaran tantes restes entre les dents. Però vegem tots els consells per minimitzar els riscos de càries amb les llaminadures:

– Ensenya als nens el fet que no mosseguin els dolços, que solament els xuclin.

– Convé que, si els nens van a prendre aquests dolços, es rentin les dents al més aviat possible i de manera minuciosa, amb la nostra ajuda. D’aquesta manera eliminarem les restes de la superfície dental i entre les esquerdes diminutes i espais entre dents.

– També podem procurar triar llaminadures que poden menjar-se ràpida i fàcilment per limitar el temps en què el sucre està en contacte amb les dents.

– És millor una petita quantitat de llaminadures junta (seguida del raspallat) que caminar menjant chuches tot el dia.

– A més, podem limitar el consum de llaminadures que poden contenir àcids (com l’àcid cítric) per intensificar el sabor àcid. Els àcids poden contribuir a l’erosió dental i a la formació de càries.

En fi, recordem que les càries en els nens són freqüents però prevenibles i que els caramels masticables i enganxosos són els més perillosos per a les dents per la persistència de les seves restes en la boca.

 

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *