Quins factors afecten al color de les dents?

FONT: http://www.colgate.es

Algunes persones neixen amb dents més fosques o grogues. Unes altres, tenen dents que canvien la seva coloració, posant-se grogues amb l’edat. Existeixen diversos factors que afecten el color natural de les seves dents.

Les taques superficials (cridades taques extrínseques pels dentistes) i la decoloración poden ser causades per:

– El tabac.
– El consum de cafè, te o vi negre.
– El consum d’aliments amb alt contingut de pigments, com les cireres i les mores.
– L’acumulació de dipòsits de carrall, que es formen quan la placa s’endureix.

Les taques internes (cridades taques intrínseques pels dentistes) poden atribuir-se a:

– El tractament amb l’antibiòtic tetraciclina durant el període de formació de les dents.
– El procés mitjançant el qual les dents es tornen groguenques o grisenques com a part de l’envelliment.
– Un traumatisme que provoqui la mort del nervi dental, donant-li a la dent una coloració marró, grisa o negra.
– El consum de fluor a l’excés durant la formació de les dents (des del naixement fins als sis anys). Això dóna a les dents un aspecte clapejat anomenat fluorosis.

Discolored ToothWhitening

Dents pigmentats o tacats

Dents després del tractament de blanquejament

Quins són les maneres de blanquejar les dents?

Les neteges profundes realitzades per un dentista o higienista eliminaran la majoria de les taques externes causades pels aliments i el tabac. L’ús d’una crema dental blanquejadora també ajuda a eliminar aquestes taques superficials. Si han estat presents durant diversos anys, és possible que hagi d’acudir a un dentista perquè li realitzi un blanqueamiento professional i elimini les més rebels.

Les taques internes poden blanquejar-se, cobrir-se amb composite o tapar-se amb una corona. Si bé cadascun d’aquests mètodes és segur i eficaç, el seu dentista li recomanarà el tractament apropiat segons l’estat de les seves dents i els resultats que vostè desitgi obtenir. El dentista avaluarà:

– El grau i el tipus de taca.
– La quantitat d’estructura dental que queda (La dent ha estat extensament obturada? Necessita o desitja modificar la seva forma?).
Com és el blanqueamiento dental?

El blanqueamiento dental es pot realitzar en el consultori odontológico o a la seva llar, depenent del sistema indicat pel dentista. Tots dos mètodes utilitzen gels blanquejadors que produeixen l’oxidació de les taques i les eliminen. Freqüentment, les dents es tornen lleugerament més sensibles durant aquest procés.

Blanquejament dental al domicili.
El blanqueamiento dental al domicili és el mètode més popular utilitzat en l’actualitat. El dentista pren una impressió de les seves dents i fa una cubeta a mesura, que vostè ha d’omplir amb el material blanquejador i usar durant el temps que el dentista li indiqui (normalment s’empren a la nit i durant unes dues setmanes). Avui dia, molts estoigs de blanqueamiento receptats pels dentistes contenen una solució del 10 al 15% de peròxid de carbamida. Quan es realitza sota la supervisió del dentista, el blanquejament a la llar és un procediment molt eficaç.

– Blanquejament a la consulta.
Aquest procediment, menys freqüent i més costós, necessita entre 30 minuts i una hora per visita, i vostè ha de tornar a la consulta diverses vegades per aconseguir el color desitjat. A fi de protegir la boca, és possible que el dentista apliqui una substància amb consistència de gel sobre les genives i col·loqui un «escut» de goma al voltant del coll de les dents. Després aplica un agent oxidant (solució blanquejadora) sobre les dents. S’utilitzen llums especials, o laser dental per activar l’agent blanquejador.

Com es realitzen les carilles estètiques?

Les carilles estètiques són petites làmines de composite o de ceràmica, que el dentista utilitza per cobrir la superfície de les dents tacades trencades o deformats, i aconseguir així un aspecte sa i natural en les dents. Existeixen dues tècniques bàsiques:

– Carilles de composite: Primer, el dentista desgasta lleugerament la part anterior de la dent per evitar que la «nova» dent sigui massa engruixat. Després, traça ranures microscòpiques en la superfície de la dent amb un àcid suau. A continuació, li aplica a la dent una resina composite del color de les dents adjacents, la modela, l’endureix amb una llum i, finalment, l’allisa i la poleix.
– Carilles ceràmiques de revestiment: El dentista fabrica una carilla de porcellana del color i la forma de la seva dent. Les carilles de porcellana solen ser més fortes, mentre que els composites són més econòmics. Per realitzar carilles de porcellana, el dentista, després d’haver reduït el front de la dent, pren una impressió del mateix i l’envia al laboratori dental per a la seva confecció. Seguidament la dent ha de preparar-se per a la cementació. Per aquesta raó es raspa el front del mateix amb una solució suau de gravat, i després s’adhereix la carilla a la dent amb un ciment dental.
Si bé és més costós, una carilla de porcellana ofereix millor coincidència de color amb les dents adjacents, i sol durar entre cinc i deu anys.

BeforeBonding AfterBonding

Abans del composite o Veneer

Després del composite o Veneer

Les meves dents recentment blanquejades, es tornaran a tacar? 
Qualsevol dent pot tacar-se, inclús les carilles estètiques. Per impedir la reaparició de les taques, eviti el tabac, el cafè, el te, el vi negre i els aliments amb molt pigment, i raspalli les seves dents dues vegades al dia amb una crema dental blanquejadora.

Professor:
Dr. Ignacio Corral Pazos de Provens
Doctor en medicina i cirurgia . Especialista en
Estomatología. Master en Periodoncia i
Implantología per la UCM

The Completi Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *